Nieuws

Cursus Frans voor de basisschool

De Franse Juf Olga biedt samen met Sandra van Die van Franszelfsprekend een gratis cursus Frans voor de basisschool aan. 
Deze bestaat uit vijf kant-en-klare lessen, waarbij de kinderen leren groeten, zichzelf voorstellen, tellen tot 20 en hun leeftijd vertellen, zeggen wat ze leuk vinden en een croissantje bestellen bij de bakker.
 
Cette année elles vous proposent :
* 5 leçons de FLE pour l’école primaire (groupe 7 et 8).  Pourquoi ne pas inviter les élèves du primaire à fêter la Journée de la langue française avec Juf Sandra et Juf Olga ? Pour cette occasion, elles ont réalisé 5 leçons basées sur des activités ludiques et des chansons pour les 10 à 12 ans (Niveau A1.1 / Grands Débutants). À télécharger ici gratuitement sous format PDF : https://www.defransejuf.nl/?p=11965.
* 7 idées de leçons ludiques pour le secondaire (onderbouw VO). De Franse Juf propose également idées et ressources simples et amusantes pour les élèves du secondaire (niveaux A1-B1) : jeux, musique, recettes, vidéos, exercices de compréhension orale, etc.
Laissez-vous inspirer par ces activités captivantes, vos élèves vont tout simplement adorer ! https://www.defransejuf.nl/?p=8475.
 
Winactie 
In Les 1 is een winactie opgenomen. Laat de leerlingen hun nieuwe kennis toepassen door een kort filmpje (maximaal 30 seconden) te maken over ‘Groeten in het Frans’.
De leukste filmpjes worden gepubliceerd op beide websites van De Franse Juf en van de Dag van de Franse Taal. Inzendingen vóór 20/11/2018 aan info@defransejuf.nl maken kans op een Frans stripboekenpakket.

Filmactie Pathé bioscopen

 

Pathé is een van oorsprong Frans bedrijf dat in 1896 werd opgericht en dit wordt gevierd met iedereen die van de Franse taal houdt! Films zijn namelijk een fantastische manier om een jong publiek meer kennis en inzicht te geven in de Franse taal en cultuur. Op 8 november organiseert Pathé bioscopen daarom vertoningen van de Franse film À bras ouverts in het hele land. Het is een hilarische film die goed in de smaak valt bij jongeren. Kom daarom met uw klas naar een bioscoop bij u in de buurt!

De film

De schrijver Jean-Etienne Fougerole spoort in zijn nieuwe boek ‘Met Open Armen’ het Franse volk aan om mensen in nood te helpen. Wanneer hij zijn boek promoot tijdens een talkshow daagt zijn tegenstander hem uit om zelf het goede voorbeeld te geven. Uit angst om zijn goede imago kwijt te raken neemt Fougerole de uitdaging aan. Maar nog dezelfde avond gaat de bel en staat er een zigeunerfamilie voor de deur. Om zijn imago in stand te houden neemt hij de familie in huis. De opvattingen van Fougerole worden hierbij tot het uiterste op de proef gesteld en dit zorgt voor hilarische situaties!

À bras ouverts is een erg komische film die goed in de smaak valt bij jongeren (bekijk de trailer). Leerlingen beleven met deze film gegarandeerd een fantastische middag!

 

Praktische informatie

Tijd: 8 november 2018 om 14:00 uur of een ander tijdstip op aanvraag

Plaats: Pathé bioscopen in Amersfoort, Amsterdam (Pathé Arena), Arnhem, Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Rotterdam (Pathé De Kuip), Tilburg, Utrecht (Leidsche Rijn) en Zwolle

Taal: Frans met Nederlandse ondertiteling
Ticketprijs: €7,- per leerling voor de middagsessie of €6,- in de ochtend (afname minimaal 35 tickets). De CJP Cultuurkaart kan hiervoor worden ingezet.

Kaartverkoop: via school@pathe.nl, via weborder of aan de kassa. Let op: tickets voor dit tarief zijn niet op de website van Pathé bioscopen te koop.

ThiemeMeulenhoff spel ‘Qui Suis-je?

Ben ik de Eiffeltoren?

Ben ik Louis XIV?

Ben ik een tandenborstel? 

De leerling die de meeste woorden goed heeft geraden
wint Qui suis-je?

Bedoeling van het spel

Met Qui Suis-je? oefenen leerlingen op een leuke manier met het beschrijven van voorwerpen, zaken en personen. Bij het kaartspel krijgen ze een lijst met handige zinnen die ze kunnen gebruiken bij het omschrijven en bij het stellen van vragen. 

Dit spel kan op verschillende manieren gespeeld worden: klassikaal, in groepen of in duo’s.

Het spel wordt als PDF beschikbaar gesteld voor gebruik tijdens de Dag van de Franse taal. Download hier de spelregels en de speelkaarten.

 

Winactie Levende Talen

 

Het thema van de Dag van de Franse Taal is Fêtons la francophonie! Voor de winactie van dit jaar daagt de sectie Frans van Levende Talen u daarom uit om met uw leerlingen ‘un tableau vivant francophone’ te maken.

Op en rond de Dag van de Franse taal kiest u met uw leerlingen een francofoon land en proberen de leerlingen hierover zoveel mogelijk te weten te komen. Denk hierbij aan de inwoners, muziek, gebruiken, clichés, eten enzovoorts. Vervolgens presenteren ze het land via een ‘tableau vivant’ van de hele klas.

Spelregels

  • Kies één francofoon land. We willen de leerlingen uitdagen om verder te denken dan Frankrijk, dus alle francofone landen op Frankrijk na zijn toegestaan.
  • Vervolgens maakt u met de klas een foto waarop het land uitgebeeld wordt via een ‘tableau vivant’.
  • Selecteer per klas maximaal één foto om in te zenden.
  • Mail deze foto (als .jpg bestand) uiterlijk 23 november naar levendetalensectiefrans@gmail.com. Vermeld hierbij de klas, de school en de contactpersoon.
  • Wij delen alle inzendingen via onze social media. Nodig zoveel mogelijk mensen uit om uw inzending te liken, dan maken uw leerlingen meer kans om te winnen.
  • Een vakjury van Levende Talen kiest de winnaar uit de inzendingen.

Uitslag 

Het meest creatieve en herkenbare ‘tableau vivant francophone’ wint bioscooptickets voor de hele klas! De tweede en derde prijs krijgen een traktatie voor de hele klas. De winnaar wordt begin december bekendgemaakt door de jury van Levende Talen.

Programme OBA / Alliance française d’Amsterdam

Speed talking en français 

À l’occasion de la Journée de la langue française l’Alliance Française d’Amsterdam organise une session de speed-dating en français pour les élèves de primaire ou de secondaire à OBA Oosterdok.

Nous vous invitons à y participer avec vos élèves afin de leur faire travailler l’expression orale en français dans un format décomplexant et un contexte décontracté.

Le principe

Les élèves discutent en binôme, en changeant de locuteur toutes les 5 minutes, afin que chacun rencontre 7 à 8 autres élèves d’un autre établissement. Des sujets adaptés sont proposés par l’équipe pédagogique de l’Alliance. 

Les groupes sont installés dans des salles différentes (répartis en fonction de leur âge, niveau et école). L’événement aura lieu à OBA Oosterdok le 8 novembre de 10h30 à 12h. L’équipe de l’Alliance accueillera vos élèves (et vous mêmes) avec des croissants frais dès 10h15.

Inscriptions

Pour inscrire votre classe, merci de nous envoyer un email le plus rapidement possible et au plus tard le lundi 29 octobre en précisant le nombre d’élèves participants, leur âge et leur niveau de français approximatif.

Contact : Vasilena KOLEVA – comm@afamsterdam.nl

Activités au Centre Français Néerlandais

Le Centre Français Néerlandais à Amsterdam propose différentes activités dans le cadre de la Journée de la langue française :

Sur place au Centre Français Néerlandais                      

Visite en français de l’église wallonne, berceau de la francophonie à Amsterdam ! 

Jeu de piste/quizz
Groupe cible : Bovenbouw
Durée : 1 heure
Langues : Français / Néerlandais
Coûts : sur demande
Contact : centre@dewaalsekerk.nl

Dans les lycées 

a. Improvisation théâtrale par une professeure de théâtre confirmée qui dirige la troupe théâtrale « Coup de théâtre » du Centre Français-Néerlandais.

           Exprimez des émotions, parlez, vivez en français 
           Groupe cible : Onderbouw/Bovenbouw 
           Durée : 1 heure
           Langue : français
           Coûts : sur demande
           Contact : centre@dewaalsekerk.nl

b. Parlez djeunns ! Le français des ados et de la rue. 

« MDR », « truc de ouf ! », « C’est frais ! » Apprenez le français djeun  dans cet atelier interactif. Comment envoyer des whatsapps ? Qu’est-ce que le Verlan et comment l’utiliser ? À la fin de l’Atelier vous parlerez comme un(e) jeune parisien(ne) !
Groupe cible : bovenbouw
Durée : 1 heure
Coûts : sur demande
Contact : centre@dewaalsekerk.nl

 

Manifest Buurtalen

De Visiegroep Buurtalen heeft een manifest opgesteld: ‘Geef Frans en Duits de ruimte in het onderwijs!’. Hierin wordt opgeroepen om de positie van de buurtalen Duits en Frans in Nederland te versterken. Wij roepen iedereen op dit manifest te lezen (www.buurtaalonderwijs.nl) en steun te betuigen. Daarnaast vragen wij u om dit manifest zoveel mogelijk te delen met uw collega’s, schoolleiders en ouders van leerlingen, maar ook met uw kennissen en via social media. Vergeet niet het lokale bedrijfsleven en de culturele sector ook op de hoogte te stellen. Samen staan we sterk!

Uitslag posterwedstrijd

De winnaars van de posterwedstrijd zijn bekend! Hieronder ziet u de drie beste posters met handige Franse zinnetjes voor in de klas. De makers van deze posters krijgen een mooi verzorgingspakket van L’Occitane en Provence.

Eerste prijs

Clarice Broersen, Regiuscollege Schagen

Tweede prijs

Alara, Amarins, Demi en Marilène, klas G3B CSG Liudger 

Derde prijs

Alette Meijer, Regius College Schagen

Beste promotiefilmpje

De uitslag van de winactie van Levende Talen is bekend! Nadat een eerste selectie uit de vele inzendingen was gemaakt, is klas 2B van het Christelijk Gymnasium Utrecht tot winnaar uitgeroepen. Zij mogen met zijn allen naar de bioscoop. Bekijk hier het bekroonde filmpje:

Juryrapport

De jury oordeelde dat het filmpje van klas 2B aan alle eisen voldoet, van goede kwaliteit is en originele redenen om Frans te leren bevat die op een creatieve en humoristische manier gepresenteerd zijn. 

Overige inzendingen

Bij het maken van hun promotiecampagnes voor de Franse taal hebben de leerlingen een indrukwekkende hoeveelheid creativiteit aan de dag gelegd.  Het resultaat daarvan is in veel gevallen te zien op YouTube. In deze playlist hebben we er enkele tientallen voor u verzameld. Profitez-en!

Dag van de Franse taal in het nieuws

De Dag van de Franse taal 2017 is op honderden scholen in heel Nederland gevierd. Een aantal van hen trokken met hun bijzondere invulling van de dag de aandacht van de media. Hieronder volgt een bloemlezing uit de nieuwsberichten die de afgelopen dagen zijn verschenen.

In de aanloop naar 9 november publiceerde de website Onderwijshelden een artikel over de achtergronden van de Dag van de Franse taal: ‘Meer Frans, s’il vous plaît!’

Het Algemeen Dagblad was aanwezig op het Stedelijk Gymnasium in Utrecht, waar de dag officieel geopend werd door een delegatie van verschillende Franstalige ambassades, het Nuffic en de Ronde Tafel Frans. De leerlingen konden kiezen uit een gevarieerd aanbod aan ateliers, zoals striptekenen en opera zingen in het Frans. Docente Sonia van den Broek vertelde erover op RTV Utrecht (luister vanaf 00:43). Lees ook het verslag op de website van de Franse ambassade.

Op NPO radio 2 was een kort interview te horen met Chazia Mourali, die vertelde over haar persoonlijke band met het Frans: ‘Het is bij mij elke dag Dag van de Franse taal’.

Voor Maarten Asscher was de Dag van de Franse taal aanleiding om in zijn column in het Financieel Dagblad herinneringen op te halen aan zijn eigen schooltijd en te pleiten voor eigentijds en communicatief talenonderwijs.

De opleiding Franse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit organiseerde een Masterclass voor leerlingen en studenten met schrijver Olivier Rolin. Een verslag van deze bijeenkomst is te lezen op de website van het Letterenfonds.

Het Noord-Hollands Dagblad maakte een reportage op het Murmellius Gymnasium, dat voor deze dag een bijzondere samenwerking op touw had gezet met de Franse Patisserie A.C. de Boer: ‘De kunst achter de croissant’.

Op het Meander College in Zwolle was de organisatie van de dag in handen van leerlingen uit atheneum 3. Nadia van den Berg vertelde erover in het programma Klaar Wakker van Radio Oost.

De Provinciale Zeeuwse Courant deed in woord en beeld verslag van de activiteiten op het Goese Lyceum: ‘een leuk feestje, met een serieuze ondertoon’.

Omroep Gelderland maakte een compleet Franstalige reportage over het programma op Het Rhedens: ‘quand on parle français, on touche directement au coeur’. 

De Meppeler Courant was aanwezig op Stad & Esch, waar het programma ieder jaar een beetje groter wordt. Docente Karin Staal: ‘De leerlingen zijn elk jaar blij verrast’.

Staphorst Nieuws berichtte over ‘Vive la France op Pieter Zandt: bleu, blanc et rouge’.

De Edese Post beschreef een ‘spectaculaire Dag van de Franse taal op het Marnix College‘, met een prijswinnend programma voor alle brugklassers, die bovendien een speciaal t-shirt kregen met de tekst ‘Bleu blanc rouge: Marnix College ça bouge’.

Het Koningin Wilhelmina College had een reporter van de Culemborgse Courant over de vloer, die vertelde dat leerlingen konden kiezen uit maar liefst 17 verschillende workshops: ‘une journée réussie’.

De verslaggever van Winsum Nieuws berichtte op 9 november over ‘Een vrolijke Franse dag bij CSG Winsum en meldde de volgende dag dat hij ’s avonds nog eens was teruggekeerd voor de boekenmarkt: ‘Even wat Maigrets scoren‘.

In Houtens Nieuws was te lezen over een feestelijke dag op College De Heemlanden, met onder meer een soirée dansante en een bezoek van ‘Emmanuel Macron’.

Het Papendrechts Nieuwsblad berichtte over de activiteiten op de CSG Willem van Oranje.

Over de invulling van de Dag van de Franse taal op Montessori High School kunt u lezen op dehuisaanhuis.nl of een filmpje kijken op YouTube: ‘Die ene dag in het jaar worden we allemaal een beetje Frans!’

‘Frans is leuk en handig, overal en voor iedereen’, zo kopte Weekblad De Brug naar aanleiding van de Dag van de Franse taal op het Walburg College.

Tot slot een grappige inhaker van www.scholieren.com: ‘Dag van de Franse taal: dat kan beaucoup leuker!’