Ambassadeurs

Lara Melse

“Voor mijn werk bij War Child kom ik regelmatig in Franstalige landen zoals Congo en Burundi. Mijn motivatie om de Franse taal te leren is ontstaan omdat ik het belangrijk vind om met mijn collega’s in het veld te kunnen communiceren in een taal waar zij zich comfortabel bij voelen. Ik volg daarom wekelijks Franse les op kantoor en heb sinds kort ook online Franse privéles. Dit werkt voor mij heel goed, omdat ik vanwege mijn werk vaak op reis ben en door de online lessen niet verbonden ben aan één plek. Hoewel ik het in het begin nog erg spannend vond om Frans te praten met collega’s, haal ik er dankzij de lessen nu veel plezier uit en voel ik me comfortabel om nu ook met mijn collega’s te oefenen in vergaderingen, tijdens de lunch en via Skype!”

 

Over Lara Melse 

Lara heeft voor haar werk bij War Child anderhalf jaar in Libanon gezeten en werkt sinds november 2018 in het hoofdkantoor in Amsterdam. Hier werkt zij nauw samen met de landenkantoren in de Afrikaregio en bezoekt zij als Grant Management Specialist Afrika regelmatig War Child’s programma’s in Afrika. War Child zet zich in voor kinderen die getroffen zijn door oorlogsconflicten en biedt psychosociale hulp, educatie en kinderbescherming aan deze kinderen om hun vertrouwen in zichzelf en hun omgeving te herwinnen.

Kate Ryan

Kate Ryan KBL36 small

 

“Voor mij is Frans een prachtige taal die overal ter wereld gesproken wordt. Doordat we vroeger vaak op vakantie naar Frankrijk gingen leerde ik al op jonge leeftijd een paar Franse woordjes. Dankzij mijn moeder rolde ik vervolgens in de Franstalige muziek, omdat zij vaak naar Franse artiesten luisterde. Ook mijn eerste grote hit ‘Désenchantée’ is Frans. Dit is nog altijd één van de nummers die ik graag op het podium zing.”

 

Videoboodschap

Bekijk hier het filmpje dat Kate Ryan heeft opgenomen voor de Dag van de Franse taal:

Over Kate Ryan

Met meer dan 3,5 miljoen verkochte platen, verschillende internationale prijzen en de World Music Award voor best verkopende Benelux artiest wereldwijd is Kate Ryan één van de meest succesvolle pop/dance diva’s van Europa. In 2006 vertegenwoordigde ze België op het Eurovisiesongfestival met Je t’adore, dat in België een grote hit werd. In Nederland en de rest van de wereld scoorde ze met nummers als Désenchantée, Voyage, voyage en natuurlijk haar grote hit Ella elle l’a. Kate Ryan heeft 7 (internationaal verkochte) albums op haar naam staan en is sinds 2001 zo goed als non-stop aan het toeren, opnemen en releasen. Begin 2019 bracht Kate Ryan samen met Sam Feldt wereldwijd Gold uit, goed voor 15 miljoen Spotify-streams. Op 27 september 2019 bracht ze haar nieuwe single Wild Eyes uit. Vele acts zijn gekomen en gegaan, maar Kate staat er nog steeds. Ze is een echte ‘dance diva par excellence’! Meer weten? Kijk op www.kateryan.be of volg haar op Instagram.

Maria Pedano

IMG_4091 klein


Ik ben verliefd geworden op de Franse taal, cultuur en vooral … de chansons! Ik zing het liefst in het Frans vanwege de mooie klanken en melodie. Er zijn veel mooie chansons met hele mooie teksten. Ik raad iedereen aan er eens naar te luisteren. Naar de moderne Franse zangers, zoals bijvoorbeeld Zaz, maar ook naar de chansons van Yves Montand, Michel Fugain, Jacques Brel, Serge Reggiani, Maxime le Forestier, Frida Boccara  en natuurlijk Edith Piaf. En je zult begrijpen dat Frans echt mijn lievelingsvak is!”

 

 

Maria Eugenia Pedano zingt en speelt hobo. Ze volgt de havo voor muziek en dans, een vooropleiding van het Rotterdams conservatorium. Op jonge leeftijd ontdekte ze een CD van haar opa met Franse chansons en sindsdien is ze verslingerd aan het genre. In maart 2016 deed ze op 13-jarige leeftijd mee aan het Concours de la Chanson. Met haar vertolking van L’arbre d’amour (Frida Boccara) en La Foule (Edith Piaf) won zij de Grand Prix Alliance Française. In oktober 2016 stond Maria in de finale van RTL Superkids.

 

Niki Smit

niki smit portret“De Franse taal vind ik très belle, va va voom en oh la la. Zodra ik Franse zuchtjes hoor, waan ik me in Parijs. Al van jongs af aan kom ik vaak in Parijs, de stad vind ik zo inspirerend. Ik ben in mijn nopjes als Franse dames mij in Parijs de weg vragen, dan doe ik mijn uiterste best niet door de mand te vallen en probeer hen zo nonchalant mogelijk de weg te wijzen. Ik hou ook van de Franse flirtcultuur. In Amsterdam wordt nafluiten snel bouwvakker, Fransmannen kunnen dat subtiel. Ook in mijn boeken dwaal ik zo nu en dan af naar de Franse hoofdstad. Luisterend naar Vanessa Paradis schrijf ik over Bretonse streepjes, pied-de-poule, le smoking, de schemerige straatjes, het kleine zwarte jurkje en Coco Chanel, bien sûr. Als ik het heb gehad pak in mijn boeltje en stap in de Thalys.” 

Videoboodschap

Bekijk hier het filmpje dat Niki Smit heeft opgenomen voor de Dag van de Franse taal:

 

Over Niki Smit

Niki Smit is auteur en illustrator van de succesvolle 100%-serie en Project Prep (Uitgeverij De Fontein). In 2014 won ze met haar boek 100% Coco de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, voor 100% Coco Paris ontving ze de Pluim van de Nederlandse Kinderjury 2015. Haar boek 100% Nina is bekroond met De Hotze de Roosprijs voor beste debuut. Niki maakt ook illustraties, bijvoorbeeld voor haar boeken over Coco. Ze is vernoemd naar de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle. In 2017 is de verfilming van 100% Coco in première gegaan. Kijk voor meer informatie op www.nikismit.blogspot.nl of volg Niki op Instagram en Twitter.

Marjan Jonkman

marjan jonkman3

 

“Als ik voor mijn werk naar Parijs ga, voelt dat als thuiskomen. Deze stad ligt me na aan het hart. Ik heb hier inmiddels veel vrienden leren kennen, die ik dan ook zoveel mogelijk opzoek. In mijn spaarzame vrije tijd ga ik de stad in en dan ontdek iedere keer weer nieuwe schoonheden van Parijs.  Het is gewoon een prachtige stad!”

 

Marjan Jonkman uit Sint Nicolaasga (Friesland) was net begonnen aan een  studie Europese taal en cultuur aan de Universiteit in Groningen toen ze haar eerste fotoshoot deed. Al snel werd ze benaderd door een modellenbureau en in 2014 liep ze haar eerste grote show voor Saint Laurent in Parijs. In het najaar van 2015 heeft Marjan tientallen grote shows gelopen in New York, Londen, Milaan en Parijs.

Meer weten? Kijk op models.com voor een overzicht van het werk van Marjan Jonkman of lees een interview met haar op de website van Vogue. Je kunt Marjan ook volgen op Instagram.

Bauke Mollema

mollema portret

 

“Frans was één van mijn favoriete vakken op school en daarom ben ik in eerste instantie Romaanse Talen gaan studeren. Mijn kennis van het Frans komt me tegenwoordig goed van pas omdat ik veel wedstrijden rijd in Frankrijk. Frans is naast het Engels nog steeds één van de twee officiële wielertalen.”

 

 

Bauke Mollema (1986) begon met wielrennen nadat hij dagelijks 12 kilometer van zijn huis in Zuidhorn naar school in Groningen fietste. Na de middelbare school studeerde hij Romaanse Talen en Economie en Management aan de Rijksuniversiteit van Groningen, maar zijn sportcarrière kreeg vanaf 2007 voorrang. Bauke staat bekend als klimmer en klassementsrenner en eindigde al drie keer bij de eerste tien in het klassement van de Tour de France. Na jarenlang voor de Rabobankploeg te hebben gereden, maakte hij dit jaar de overstap naar het Amerikaanse Trek Factory Racing. Bauke is ambassadeur van Fiets voor een Huis en de 100% Dope Free campagne van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hij heeft zijn eigen toertocht in Groningen waar in 2015 2.500 fans en fietsliefhebbers aan meededen. Kijk voor meer informatie op www.baukemollema.nl

 

Pauline van Dongen

pvdklein

“De atmosfeer van de Parijse modeweken en beurzen  wordt weerspiegeld in de Franse taal:  elegant, intelligent en aantrekkelijk.”

 

Pauline van Dongen is een Nederlandse modeontwerpster die bekend staat om haar vooruitstrevende ontwerpen waarbij ze nieuwe materialen en technieken combineert met traditionele technieken en handwerk. In 2010 studeerde ze af aan de Arnhemse modeacademie ArtEZ met 3D-geprinte schoenen. Tegenwoordig doet ze aan de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek naar de toepassing van technologie in kleding. Ze maakte bijvoorbeeld een jurk met geïntegreerde zonnecellen, zodat je je mobiele telefoon ermee op kunt laden. Kijk voor meer informatie op www.paulinevandongen.nl.

 

 

Alain Caron

Alain-Caron« Dans mon travail, les termes français de cuisine sont comme des notes dans une partition de musique car toutes les opérations qui se font en cuisine sont désignées en français. En cuisine, j’emploie constamment des termes français et quand je parle par exemple de julienne, de coulis, de bain-marie etc, tous les cuisiniers connaissent ces termes et savent exactement ce qu’ils veulent dire et ce qu’ils impliquent en cuisine. D’ailleurs, les gens que je côtoie dans le travail les utilisent eux aussi, que je travaille avec des Néerlandais, des Anglais… Même si la cuisine s’internationalise, la cuisine française garde un attrait considérable partout dans le monde et son impact est énorme. Aux Pays-Bas, je rencontre beaucoup de francophiles qui sont souvent fiers de pouvoir s’exprimer en français, langue qui pour eux a des connotations très positives. En général, les Néerlandais adorent parler le français. »

 

Alain Caron is een Franse cuisinier die al jaren in Nederland woont en werkt. Hij werd bekend met optredens bij De wereld Draait Door en als jurylid bij het kookprogramma MasterChef. Tegenwoordig heeft bij met zijn zoons het restaurant Café Caron in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.cafecaron.nl of bekijk het filmpje dat de Franse ambassade in Nederland over hem maakte.

Bart van Loo

Bart-van-Loo


“Tot voor enkele decennia begonnen de grote filosofische, artistieke, politieke en literaire evoluties in Parijs. Als je de Franse geschiedenis induikt, glipt langs de achterdeur tegelijk de halve Europese geschiedenis mee binnen. De Franse cultuur is voor mij dan ook de ideale microscoop om naar het universum te kijken. En als je maar lang genoeg kijkt, zie je uiteindelijk ook jezelf staan. Om al die schoonheid en waarheid tot in de grootste finesses te kunnen koesteren en begrijpen is de kennis van de Franse taal onontbeerlijk. Dat is allemaal zeker waar, maar bovenal zou ik zonder mijn beheersing van de taal van Molière nooit de moeder van mijn dochter hebben kunnen verleiden. Die dochter heeft dubbel geluk: zij zal opgroeien in het Nederlands én het Frans, de twee mooiste talen ter wereld.”

 

Bart van Loo is een groot liefhebber van de Franse taal en cultuur. Hij deelt die liefde graag met het Nederlandse en Vlaamse publiek via zijn boeken, theatershows en optredens in de media. In Nederland werd hij vooral bekend via zijn enthousiasmerende chansoncolleges bij De Wereld Draait Door. Hij schreef verschillende boeken over Franse muziek, cultuur en literatuur. In 2014 verscheen Napoleon. De schaduw van de revolutie, een boek dat aan de basis ligt van zijn nieuwe theatertournee. Kijk voor meer informatie op www.bartvanloo.info.

Katell Chevalier

amb1
“Frans is mijn moedertaal en een hele melodieuze en poëtische taal. Ik woon al 8 jaar in Nederland en heb gemerkt dat er veel interesse is voor Franse muziek. Niet alleen het wat oudere repertoire wordt gewaardeerd maar ook Franstalige hedendaagse popmuziek heeft veel succes in Nederland. Stromae of Zaz zijn hier mooie voorbeelden van. Ik schrijf Franse teksten omdat het mijn moedertaal is, ik mij in deze taal het beste kan uitdrukken en veel meer met woorden kan spelen dan in een andere taal.”

 

Katell Chevalier is een Frans-Nederlandse zangeres. In 2010 won zij het Concours de la chanson van de Alliance française. Eind november 2014 verscheen haar album Cœur d’artichaut. In juli 2015 bracht ze de single Vite Vite! uit, een lofzang op de Tour de France. Katell maakte in 2016 veel indruk  met haar vertolking van Formidable bij The Voice. In 2017 maakt ze de stap naar het theater met de show Brel & Stromae, waarbij ze het wereldberoemde repertoire van deze twee grootheden vermengt tot een theaterconcert. Kijk voor meer informatie op www.katell.nl.