10 leuke Franse lesideeën voor het PO

Frans leren is leuk én nuttig…óók op de basisschool.

De Ronde Tafel Frans en het Platform Vroeg Frans nodigen ook basisscholen uit mee te doen met onze Dag van de Franse Taal. Met een kleine activiteit in één klas of een schoolbrede actie van groep 1 t/m 8.  Op deze pagina – en in ons projectboekje – vind je een aantal leuke lesideeën voor kinderen van 6-12 jaar.

Door spelenderwijs een aantal Franse klanken, woorden en zinnen te leren, ervaren kinderen: Frans leren is leuk en echt niet zo moeilijk. Dat verlaagt de drempel wanneer zij Frans krijgen op de middelbare school en is handig op vakantie. Bovendien kun je zo op zinvolle wijze invulling geven aan het kerndoel Wereldoriëntatie (Wereldburgerschap). Laat zien dat de wereld groter is dan alleen Nederland en het Engels- en Amerikaanstalige gebied. Met films, spelletjes en liedjes kun je leerlingen kennis laten maken met de culturen van Franstalige landen, zoals Frankrijk, België en Luxemburg, maar ook Canada en veel Afrikaanse landen, waaronder Marokko. Misschien heb je zelfs wel leerlingen uit deze landen in je klas. Laat hen over hun land vertellen!

Versier het lokaal, draai Franstalige muziek en organiseer feestelijke activiteiten! Amusez-vous bien!

 

1. Workshop Dansje Taal

Al dansend Franse woorden en zinnen leren op de Dag van de Franse Taal…hoe leuk is dat?!

In 2019 deed voor het eerst een basisschool mee met de Dag van de Franse Taal. Platform Vroeg Frans nodigde de Joppeschool uit Gorssel uit mee te doen met de landelijke dag. Op deze basisschool krijgen de kinderen van groep 8 al jaren een cursus Frans ter voorbereiding op de middelbare school. De directie en leerkrachten van de Joppeschool reageerden gelijk enthousiast. De school werd versierd en de gymzaal omgetoverd tot danslokaal, waar Kiki van Sally Dansgezelschap voor alle groepen een superleuke workshop ‘Dansje Taal’ verzorgde. De hele school ademde de Franse sfeer: slingers, Franse vlag, croissants….echt feest! Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met Sally Dansgezelschap en Platform Vroeg Frans. Bekijk het filmpje hier.

 

2. Een lesje Frans voor groep 7/8

Geef een of meerdere Franse lesjes op school! De groepsleerkracht kan dit zelf doen met de werkbladen plus handleiding uit de gratis mini-cursus Frans Bonjour! Ça va?! van De Franse Juf in samenwerking met Franszelfsprekend. De gratis lessen zijn los of als serie te geven. De cursus bestaat uit zeven kant-en-klare lessen – vol spelletjes en liedjes – waarbij de kinderen leren groeten, zichzelf voorstellen, tellen tot 20, een croissantje bestellen, klokkijken en meer! Download het lespakket hier.

 

3. Een lesje Wereldburgerschap

 

Wat dacht je van een les over de Franse keuken? Of een les over Franstalige landen in de wereld. Want de Franse taal wordt in veel meer landen gesproken dan alleen in Frankrijk, zoals bijvoorbeeld in België, Luxemburg, Zwitserland, Marokko, Algerije, Senegal en Quebec (Canada). Twee grote Nederlandse uitgeverijen – Noordhoff en ThiemeMeulenhoff – maakten lesbrieven voor groep 7/8, die je zo kunt gebruiken in de les. Download hier:

 

4. De Franse boekenhoek

Nog een leuk idee: lees een mooie kinderboek voor over de geschiedenis van Frankrijk, zoals ‘Het spoor van de Bastille’ van Lonneke Kok of het klassieke kinderboek ‘Alleen op de wereld’ (Sans famille) van Hector Malot. Of wat dacht je van een leuk reisverhaal ‘Reis door Frankrijk’ van Pauline Michgelsen? Wist je trouwens dat veel bekende stripboeken uit België en Frankrijk komen? Denk maar aan Kuifje (Tintin), Asterix en Obelix en de Smurfen (les Schtroumpfs). Haal een paar van deze stripboeken in de klas, lees eruit voor en praat erover. Bekijk hier de Top 10 met de leukste Franstalige strips (en hun Nederlandse versies).

 

5. Franse spelletjes voor in de klas

Organiseer een Franse spelletjes-ochtend op school en speel galgje (Le jeu du pendu), het alfabet-spel, de Franse Vragenketting, Levend Memory en meer. Of leer tellen in het Frans met leuke telspelletjes. Weinig voorbereiding…succes gegarandeerd! Bekijk de spelideeën van De Franse Juf (voor basisschool en onderbouw VO).

 

6. Franse lesvideo’s

 Leer een paar handige Franse woorden en zinnen. Leuke lesfilmpjes voor kinderen, vind je bijvoorbeeld op:

 

7. Musique!

Bij de Dag van de Franse Taal hoort Franse muziek natuurlijk. Ken je deze leuke Youtube-kanalen? 

Alors on danse?  Zullen we dansen?!

 

8. Gastlessen

 

Nodig ouders uit van leerlingen die uit een Franstalig land afkomstig zijn en laat hen vertellen over de taal en gewoontes uit hun geboorteland, bijvoorbeeld Frankrijk, België, Luxemburg, Marokko of een ander Franstalig Afrikaans land. Hoe gaan de kinderen in dat land naar school? Welke feestdagen zijn er? En wat eten en drinken de mensen in dat land? Of laat een oud-leerling van jouw school, die nu op de middelbare school zit, een gastlesje Frans geven. Docenten van het Develstein College ontwikkelden een draaiboek voor het geven van gastlessen Frans in het PO. Het onderwerp van de gastles: eten en drinken. Als het dit jaar niet veilig kan in verband met Covid, onthoud het idee dan voor volgend jaar! Bekijk het draaiboek.

 

9. Franse films voor kinderen

Nog een feestelijk idee…kijk een Franse film (met ondertiteling) voor kinderen en jongeren. Zoals Le Petit Nicolas (De Kleine Nicolaas). Niet alleen in Frankrijk, maar ook in veel andere Franstalige landen worden overigens prachtige films gemaakt. Bekijk hier: Franstalige films voor kinderen.

10. Frans-Nederlands kwartet

En als laatste tip: speel het leuke kwartetspel dat Nuffic – de organisatie voor internationalisering in het onderwijs – gratis ter beschikking stelt. Leer spelenderwijs een aantal handige Franse woorden, zoals schoolspullen, emoties, weer, sport, familie, verboden, doe-woorden en meer. Download de PDF, print het spel op stevig papier, knip uit en spelen maar! Download gratis het kwartet Frans-Nederlands

 

Meer Franse lesideeën

   • Franszelfsprekend, praktische info over vroeg vreemdetalenonderwijs Frans (vvto) van Vereniging Leraren Levende Talen.
   • Nuffic.nl – de organisatie voor internationalisering van het onderwijs in Nederland – heeft een apart deel van de website ingericht voor internationalisering in het basisonderwijs, met o.a. tips om te beginnen met Franse les op de basisschool.
   • De Franse Juf , blog van Juf Olga, vakleerkracht Frans, met veel gratis lesmateriaal en ideeën voor kinderen van 6-16 jaar.
   • Elena, gratis online lesmethode Frans voor de onderbouw basisschool (ook geschikt voor zelfstandig werk in Plusklassen).
   • Le Petit Tour van de Alliance Française, cursus Frans voor de basisschool (hoofdstuk 1 kun je gratis downloaden). De Alliance Française heeft trouwens 34 vestigingen door heel Nederland, met een leuk cursusaanbod, ook voor kinderen.

Voor meer informatie over Franse les op de basisschool, verwijzen we je graag naar de netwerkorganisatie voor docenten Frans in het primair onderwijs (Platform Vroeg Frans). Het Platform organiseert kleinschalige netwerkevenementen en studiedagen en zorgt er zo voor dat docenten kennis en ervaringen kunnen delen. Meld je aan voor de nieuwsbrief of stel een vraag aan coördinator Sandra van Die: platformvroegfrans@gmail.com