10 Franse lesideeën voor de basisschool

De Ronde Tafel Frans nodigt ook basisscholen uit mee te doen met de Dag van de Franse Taal. Een idee dat mooi aansluit bij de nieuwe trend van internationalisering in het primair onderwijs. Je kunt al meedoen met een kleinschalige activiteit: een Frans spel of liedje in de klas. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Integendeel! Op deze pagina vind je leuke lesideeën voor 6-12 jarigen. De ideeën worden je aangeboden door Platform Vroeg Frans in samenwerking met educatief blog DeFranseJuf.nl Amusez-vous bien!

1. Franse spelletjes

Organiseer Franse spelletjes: speel galgje (Le jeu du pendu), het alfabet-spel, Levend Memory en meer. De Franse Juf maakte speciaal voor de Dag van de Franse Taal een spellenboek (PDF). Vraag het gratis spellenboek aan.

2. Musique!

Bij de Dag van de Franse Taal hoort Franse muziek. Maar waar vind je leuke Franstalige liedjes? Bekijk voor inspiratie het overzicht Franse kinderliedjes op thema (groeten, tellen, dieren, familie, tellen en meer).

3. Franstalige stripboeken

Wist je dat veel bekende stripboeken uit België en Frankrijk komen? Denk maar aan Kuifje (Tintin), Asterix en Obelix en de Smurfen (les Schtroumpfs). Haal een paar van deze stripboeken in de klas – in de Nederlandse versie, eventueel met de Franse versie ernaast – en lees eruit voor. Bekijk de leukste Franstalige strips.

4. Franse film

Nog een feestelijk idee.kijk een Franse film (met ondertiteling) voor kinderen. Zoals Le Petit Nicolas (De Kleine Nicolaas). Bekijk de leukste Franstalige kinderfilms.

5. Gratis lespakket 

Geef een of meerdere Franse lesjes uit het gratis lespakket Bonjour! Ça va?! van Platform Vroeg Frans ism De Franse Juf. De cursus bestaat uit 8 lessen van ongeveer 45 minuten, waarbij kinderen leren groeten, zich voorstellen, tellen en meer. Download het lespakket hier.

6. Franse lesbrief (mét escaperoom!)

Wat dacht je van een kant-en-klare les over Parijs mét escaperoom, waarbij je een ‘célébrité’ moet zoeken? Bekijk de lesbrief van uitgeverij Noordhoff voor groep 7/8: Lesbrief over Parijs mét escaperoom.

7. Franse lesvideo’s

Leer een paar handige Franse woorden en zinnen. Leuke lesfilmpjes voor kinderen vind je op Le français illustré en ook op het Youtube-kanaal van Alain le Lait en bij De Franse Juf.

8. Workshop Dans je Taal

Dansgezelschap Sally uit Maastricht verzorgt workshops Dans je Taal op scholen, óók in het Frans. Bekijk hoe zo’n workshop eruit ziet via het voorbeeld op basisschool De Joppeschool ter gelegenheid van de Dag van de Franse Taal 2019. Bekijk de video.

9. Gastlessen

Nodig ouders uit van leerlingen die uit een Franstalig land afkomstig zijn en laat hen vertellen over de taal en gewoontes uit hun geboorteland, bijvoorbeeld Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland of Marokko. Of laat oud-leerlingen, die nu op de middelbare school zitten, een gastlesje Frans geven. Develstein College Zwijndrecht maakte een draaiboek hiervoor. Bekijk het draaiboek.

10. Frans-Nederlands kwartet

Speel het leuke kwartetspel dat Nuffic – de organisatie voor internationalisering in het onderwijs – gratis ter beschikking stelt. Leer spelenderwijs een aantal handige Franse woorden, zoals schoolspullen, emoties, weer, sport, familie, verboden, doe-woorden en meer. Download de PDF, print het spel op stevig papier, knip uit en spelen maar! Download gratis het kwartet.

Frans in het basisonderwijs

Meer weten over Frans in het basisonderwijs? Neem eens een kijkje bij de volgende organisaties die zich bezig houden met het promoten van Franse les in het basisonderwijs:

  • Platform Vroeg Frans. De netwerkorganisatie voor docenten Frans in het basisonderwijs (en brugklas). PVF publiceert samen met educatief blog De Franse Juf gratis lesmateriaal, organiseert Café & Croissant themasessies en studiedagen voor docenten en geeft een nieuwsbrief uit.
  • Sectiebestuur Frans Levende Talen: De sectie Frans van deze beroepsvereniging voor taaldocenten heeft een site vol lesinspiratie, met een apart deel voor Frans in het PO. 
  • Institut Français des Pays-Bas: het Franse instituut voor taal en cultuur in Nederland. Français précoce (Vroeg Frans) is een prioriteit van het instituut. Docenten die Frans geven aan kinderen en behoefte hebben aan bij- of nascholing, kunnen op de steun van IFPB rekenen. Je kunt hier ook terecht voor de officiële taalexamens van France Education International voor kinderen DELF Prim.
  • Alliance Française des Pays-Bas: bevorderen de Franse taal en cultuur én die van het land waar zij gevestigd zijn, onder meer door het geven van Franse taalcursussen (ook voor kinderen). 
  • Nuffic.nl – de organisatie voor internationalisering van het onderwijs in Nederland – heeft een apart deel van de website ingericht voor internationalisering in het basisonderwijs, met o.a. tips om te beginnen met Franse les op de basisschool.
  • De Franse Juf, onafhankelijk educatief blog met veel gratis lesmateriaal voor kinderen van 6-16 jaar.