Het concept

Ontvang een jonge en enthousiaste taalassistent Frans een dag op je school en laat aan je leerlingen zien dat ze al heel veel met Frans kunnen doen. Bovendien kan het ook heel erg leuk zijn!

Het project Le français voyage is een succesvol initiatief van de Table ronde pour le françaisIn het kader van dit project kunnen alle middelbare scholen in Nederland een eendaags bezoek krijgen van een taalassistent uit België, Frankrijk of Zwitserland. Tijdens dit bezoek zal de taalassistent, onder toezicht van een docent Frans, een heel lesuur leuke activiteiten met eerste-, tweede- en derdejaars leerlingen ondernemen. En dit allemaal in de doeltaal!        

Een laagdrempelige internationaliseringsactiviteit op school organiseren, het principe doeltaal = voertaal toepassen, aan de slag met activerende werkvormen gaan, meer aandacht aan het spreken geven, variatie in je lessen brengen, dat kan allemaal dankzij Le français voyage. Het enige dat de docenten Frans moeten doen, is de praktische aspecten van het bezoek voorbereiden en tijdens de les van de taalassistent actief aanwezig zijn. De docent blijft verantwoordelijk voor het goede verloop van de les.

 

De 8ste editie van het lfv programma

De 8ste editie van het lfv programma begint in januari 2020! Bent u klaar voor?

Wat is handig om te weten?

  • Alle onderbouwklassen (dus klas 1, 2 en 3) van VMBO, Havo, VWO en Gymnasium kunnen meedoen.
  • Er is géén concours meer die het project afsluit. Het gaat dus om één les van een Francophone taalassistent. 
  • De docent hoeft niets voor te bereiden met zijn klassen. Wel is het handig, uiteraard, om de komst van de taalassistent aan te kondigen. 
  • De docenten Frans bereiden wel de praktische aspecten van het bezoek voor, ze zijn actief aanwezig ter ondersteuning van de taalassistent en blijven verantwoordelijk voor het goede verloop van de les.
  • De taalassistent zal vier klassen (minimaal drie - maximaal vijf) op één dag bezoeken, afhankelijk van de lengte van de lessen. 

Inschrijving

  • Van de deelnemende scholen wordt éénmalig een bijdrage verwacht van €75,-. 
  • De aanmelding via deze link moet geschieden vóór maandag 25 november 2019. 
  • Vóór woensdag 27 november ontvangt u een bevestiging van uw aanmelding voor het lfv8 en u heeft tot maandag 2 december om uw betaling (€75) op de TRF-rekening te voldoen.

Informatie om u in te schrijven volgt ook via de volgende Nieuwsbrief van Levende Talen en de Facebook pagina. Verder kunt u ons mailen: lfv@gmail.com. 

Lesmateriaal

Om meer inhoud te geven aan een ontmoeting tussen een jonge Franstalige francofoon en uw klas, zou de Table ronde pour le français het op prijs stellen dat u de lesmateriaal, gekoppeld aan het ERK, gaat gebruiken.

Onder het kopje “Activités à mener en classe”, vindt u allerlei activiteiten die u in uw lessen kunt doen. Ze zijn gerangschikt per thema en kunnen een aanvulling vormen in uw lessen. Het staat u vrij deze materialen te gebruiken. Deze materialen zijn gemaakt door de taalassistenten van de voorafgaande jaren.

Le programme Le Français voyage est soutenu par TV5Monde.