Het concept

Ontvang een jonge en enthousiaste taalassistent Frans een dag op je school en laat aan je leerlingen zien dat ze al heel veel met Frans kunnen doen. Bovendien kan het ook heel erg leuk zijn!

Het project Le français voyage is een succesvol initiatief van de Table ronde pour le françaisIn het kader van dit project kunnen alle middelbare scholen in Nederland een eendaags bezoek krijgen van een taalassistent uit België, Frankrijk of Zwitserland. Tijdens dit bezoek zal de taalassistent, onder toezicht van een docent Frans, een heel lesuur leuke activiteiten met eerste-, tweede- en derdejaars leerlingen ondernemen. En dit allemaal in de doeltaal!        

Een laagdrempelige internationaliseringsactiviteit op school organiseren, het principe doeltaal = voertaal toepassen, aan de slag met activerende werkvormen gaan, meer aandacht aan het spreken geven, variatie in je lessen brengen, dat kan allemaal dankzij Le français voyage. Het enige dat de docenten Frans moeten doen, is de praktische aspecten van het bezoek voorbereiden en tijdens de les van de taalassistent actief aanwezig zijn. De docent blijft verantwoordelijk voor het goede verloop van de les.

De 8ste editie van het lfv programma

Over de 8ste editie (januari-mars 2020) van het lfv programma:

*  alle onderbouwklassen kunnen meedoen; dus klas 1, 2 en 3 van VMBO, Havo, VWO en Gymnasium.

*  er is géén concours meer die het project afsluit. Het gaat dus om één les per klas van een Francophone taalassistent.

*  de docent hoeft niets voor te bereiden met zijn klassen. Wel is het handig, uiteraard, om de komst van de taalassistent aan te kondigen.

*  de docenten Frans bereiden wel de praktische aspecten van het bezoek voor, ze zijn actief aanwezig ter ondersteuning van de taalassistent en blijven verantwoordelijk voor het goede verloop van de les.

*  de taalassistent zal vier klassen (minimaal drie - maximaal vijf) op één dag bezoeken, afhankelijk van de lengte van de lessen. 

* van de deelnemende scholen is éénmalig een bijdrage verwacht van €75,-. 

Voor meer informatie, kunt u ons altijd mailen: trf.lfv@gmail.com.  

Manon et Marion, les deux assistantes de langue qui vous rendront visite à partir du 13 janvier

Bonjour à tous ! Nous sommes Marion et Manon, les deux nouvelles assistantes de la prochaine édition du programme Le français voyage. Entre janvier et mars 2020, Marion a voyagé dans le nord du pays et Manon dans le sud.

Nous sommes originaires de France, Reims et Montpellier et dans le cadre de notre formation Francais Langue Etrangère,  nous avons travaillé en Inde, en Roumanie, en Angleterre et aux Pays-Bas pour Manon qui avait déjà mené le lfv l'an dernier. Depuis le mois de septembre,  nous travaillons l'une et l'autre   avec les futurs professeurs de français du premier cycle néerlandais au sein d'une hogeschool, Marion à Leeuwarden et Manon à Utrecht. 

Lesmateriaal

Om meer inhoud te geven aan een ontmoeting tussen een jonge Franstalige francofoon en uw klas, zou de Table ronde pour le français het op prijs stellen dat u de lesmateriaal, gekoppeld aan het ERK, gaat gebruiken.

Onder het kopje “Activités à mener en classe”, vindt u allerlei activiteiten die u in uw lessen kunt doen. Ze zijn gerangschikt per thema en kunnen een aanvulling vormen in uw lessen. Het staat u vrij deze materialen te gebruiken. Deze materialen zijn gemaakt door de taalassistenten van de voorafgaande jaren.

Le programme Le Français voyage est soutenu par TV5Monde.