Persbericht Dag van de Franse taal 2022

Op donderdag 10 november is de nationale Dag van de Franse taal. Doel van dit initiatief is om het economische en culturele belang van het Frans in Nederland te onderstrepen en aandacht te vragen voor de Franstalige wereld.

De Franse taal is de afgelopen tijd volop in de media geweest. Denk aan het televisieprogramma Chansons! , het succes van de Netflix-serie Lupin of de groeiende populariteit van zanger Claude met zijn hit Ladada (Mon Dernier Mot). Speciaal voor de Dag van de Franse Taal heeft hij een video opgenomen.

Uit de ‘Buitenland Barometer’ blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat ons land meer zou moeten samenwerken met Duitsland en Frankrijk. Dit wordt bevestigd door de Visiegroep Buurtalen die op hun website (www.buurtaalonderwijs.nl) een manifest deelt waarin opgeroepen wordt om de positie van de buurtalen Duits en Frans te versterken. Verschillende oorzaken zoals het coronavirus, Brexit en het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten, Rusland en China hebben gezorgd voor een nieuwe interesse in onze buurlanden en de Europese Unie.

Vanaf 2014 is de Dag van de Franse taal uitgegroeid tot een zeer succesvol evenement. Maar liefst twee derde van alle middelbare scholen in Nederland vieren de dag. Omdat steeds meer basisscholen Frans aanbieden zal de dag ook in het primair onderwijs gevierd worden. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor het thema: ‘de culturen van Franstalig Afrika’. Naar verwachting zal het Frans door de opkomende groeimarkten in Afrika rond 2050 namelijk een van de meest gesproken talen ter wereld zijn. Ook voor het bedrijfsleven is de Dag van de Franse taal van belang. Niet alleen behoren België en Frankrijk tot de grootste exportmarkten voor Nederlandse bedrijven, ook wereldwijd is een goede beheersing van het Frans belangrijk.

U kunt het volledige persbericht hier downloaden.

De Ronde Tafel Frans (www.tablerondepourlefrancais.nl) is een samenwerkingsverband van het Institut français des Pays-Bas, de  Alliance Française de La Haye, de Délégation générale Wallonie-Bruxelles en de Sectie Frans van Levende Talen. Email: contact@dagvandefransetaal.nl.