Activiteiten voor kinderen tussen 6 en 12 jaar

Frans leren is leuk én nuttig…óók op de basisschool.

De Ronde Tafel Frans en het Platform Vroeg Frans nodigen ook basisscholen uit mee te doen met onze Dag van de Franse Taal. Met een kleine activiteit in één klas of een schoolbrede actie van groep 1 t/m 8.  Op deze pagina – en in ons projectboekje – vind je een aantal leuke lesideeën voor kinderen van 6-12 jaar.

Door spelenderwijs een aantal Franse klanken, woorden en zinnen te leren, ervaren kinderen: Frans leren is leuk en echt niet zo moeilijk. Dat verlaagt de drempel wanneer zij Frans krijgen op de middelbare school en is handig op vakantie. Bovendien kun je zo op zinvolle wijze invulling geven aan het kerndoel Wereldoriëntatie (Wereldburgerschap). Laat zien dat de wereld groter is dan alleen Nederland en het Engels- en Amerikaanstalige gebied. Met films, spelletjes en liedjes kun je leerlingen kennis laten maken met de culturen van Franstalige landen, zoals Frankrijk, België en Luxemburg, maar ook Canada en veel Afrikaanse landen, waaronder Marokko. Misschien heb je zelfs wel leerlingen uit deze landen in je klas. Laat hen over hun land vertellen!

Versier het lokaal, draai Franstalige muziek en organiseer feestelijke activiteiten! Amusez-vous bien!

1. NIEUW Franse les voor de allerjongsten met TV5Monde

Dit jaar ligt de focus van de Dag van de Franse taal ook op Franse les voor de allerjongsten. Op de docentenwebsite enseigner.tv5monde.com heeft de Franstalige zender TV5MONDE een speciale pagina met ‘fiches pédagoqiques’ voor docenten die lesgeven aan kinderen in de leeftijd 3-11.

Er is keuze voor verschillende thema’s en er kan een selectie worden gemaakt op leeftijd (‘public’). Wilt u meer te weten komen? Klik dan op deze link.

TV5MONDE beschikt ook over een online platform waar jeugdprogramma’s kunnen worden bekeken, genaamd TIVI5MONDE PLUS, te bezoeken op www.tivi5mondeplus.com. De educatieve afdeling van TV5MONDE in Parijs heeft een speciale handleiding samengesteld (le kit “1, 2, 3, Tivi5monde) waarin tips te vinden zijn hoe de programma’s op dit platform gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van het leren van de Franse taal op jonge leeftijd. Meer info, klik hier.

2. Workshop Dansje Taal

Al dansend Franse woorden en zinnen leren op de Dag van de Franse Taal…hoe leuk is dat?!

In 2019 deed voor het eerst een basisschool mee met de Dag van de Franse Taal. Platform Vroeg Frans nodigde de Joppeschool uit Gorssel uit mee te doen met de landelijke dag. Op deze basisschool krijgen de kinderen van groep 8 al jaren een cursus Frans ter voorbereiding op de middelbare school. De directie en leerkrachten van de Joppeschool reageerden gelijk enthousiast. De school werd versierd en de gymzaal omgetoverd tot danslokaal, waar Kiki van Sally Dansgezelschap voor alle groepen een superleuke workshop ‘Dansje Taal’ verzorgde. De hele school ademde de Franse sfeer: slingers, Franse vlag, croissants….echt feest! Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met Sally Dansgezelschap en Platform Vroeg Frans.

3. Een lesje Frans voor groep 7/8

Geef een of meerdere Franse lesjes op school! De groepsleerkracht kan dit zelf doen met de werkbladen plus handleiding uit de gratis mini-cursus Frans Bonjour! Ça va?! van De Franse Juf in samenwerking met Franszelfsprekend. De gratis lessen zijn los of als serie te geven. De cursus bestaat uit zeven kant-en-klare lessen – vol spelletjes en liedjes – waarbij de kinderen leren groeten, zichzelf voorstellen, tellen tot 20, een croissantje bestellen, klokkijken en meer! Download het lespakket hier.

4. Een lesje Wereldburgerschap

Wat dacht je van een les over Franstalige landen in de wereld. Want de Franse taal wordt in veel meer landen gesproken dan alleen in Frankrijk, zoals bijvoorbeeld in België, Luxemburg, Zwitserland, Marokko, Algerije, Senegal en Quebec (Canada). Een grote Nederlandse uitgeverij maakte een kant-en-klare lesbrief, die je zo kunt gebruiken in de les. Download hier de lesbrief van ThiemeMeulenhoff .

5. De Franse boekenhoek

Nog een leuk idee: lees een mooie kinderboek voor over de geschiedenis van Frankrijk, zoals ‘Het spoor van de Bastille’ van Lonneke Kok of het klassieke kinderboek ‘Alleen op de wereld’ (Sans famille) van Hector Malot. Of wat dacht je van een leuk reisverhaal ‘Reis door Frankrijk’ van Pauline Michgelsen? Wist je trouwens dat veel bekende stripboeken uit België en Frankrijk komen? Denk maar aan Kuifje (Tintin), Asterix en Obelix en de Smurfen (les Schtroumpfs). Haal een paar van deze stripboeken in de klas, lees eruit voor en praat erover. Bekijk hier de Top 10 met de leukste Franstalige strips (en hun Nederlandse versies).

6. Franse spelletjes voor in de klas

Organiseer een Franse spelletjes-ochtend op school en speel galgje (Le jeu du pendu), het alfabet-spel, de Franse Vragenketting, Levend Memory en meer. Of leer tellen in het Frans met leuke telspelletjes. Weinig voorbereiding…succes gegarandeerd! Vraag het gratis ideeënboekje aan (voor basisschool en brugklas).

7. Franse lesvideo’s

 Leer een paar handige Franse woorden en zinnen. Leuke lesfilmpjes voor kinderen, vind je bijvoorbeeld op:

8. Musique!

Bij de Dag van de Franse Taal hoort Franse muziek natuurlijk. Ken je deze leuke Youtube-kanalen?

Alors on danse?  Zullen we dansen?!

9. Gastlessen

Nodig ouders uit van leerlingen die uit een Franstalig land afkomstig zijn en laat hen vertellen over de taal en gewoontes uit hun geboorteland, bijvoorbeeld Frankrijk, België, Luxemburg, Marokko of een ander Franstalig Afrikaans land. Hoe gaan de kinderen in dat land naar school? Welke feestdagen zijn er? En wat eten en drinken de mensen in dat land? Of laat een oud-leerling van jouw school, die nu op de middelbare school zit, een gastlesje Frans geven. Docenten van het Develstein College ontwikkelden een draaiboek voor het geven van gastlessen Frans op de basisschool. Het onderwerp van de gastles: eten en drinken. Bekijk het draaiboek op onze site (Projectmateriaal).

10. Franse films voor kinderen

Nog een feestelijk idee…kijk een Franse film (met ondertiteling) voor kinderen en jongeren. Zoals Le Petit Nicolas (De Kleine Nicolaas). Niet alleen in Frankrijk, maar ook in veel andere Franstalige landen worden overigens prachtige films gemaakt, zoals bijvoorbeeld de Belgische film Les Géants (De Giganten). Doe ideeën op: Franse films voor kinderen.

Meer Franse lesideeën:

Voor meer informatie over Franse les op de basisschool, verwijzen we naar de netwerkorganisatie voor docenten Frans in het primair onderwijs (Platform Vroeg Frans). Het Platform organiseert kleinschalige netwerkevenementen en studiedagen en zorgt er zo voor dat docenten kennis en ervaringen kunnen delen. Meld je aan voor de nieuwsbrief of stel een vraag aan coördinator Sandra van Die: platformvroegfrans@gmail.com

Bekijk ook deze sites:

  • Franszelfsprekend, praktische info over vroeg vreemdetalenonderwijs Frans (vvto) van de Vereniging Leraren in Levende Talen.
  • De Franse Juf , 7 leuke lesideeën en meer op het blog van Juf Olga, vakleerkracht Frans, met veel gratis Frans lesmateriaal en lesideeën voor kinderen van 6-16 jaar.
  • Elena, gratis online lesmethode Frans voor de onderbouw van de basisschool (ook heel geschikt voor zelfstandig werk in Plusklassen).
  • Le Petit Poilu, gratis online cursus Frans voor peuters en kleuters van het Institut Français en de Alliance Française des Pays-Bas (verschijnt in november 2021).