Promotiemateriaal schoolvak Frans

affiche-institut-francais-klein

Een van de doelstellingen van de Dag van de Franse taal is om de keuze voor het Frans te stimuleren. Daarom bieden wij hier promotiemateriaal aan, dat u kunt gebruiken om uw leerlingen te overtuigen van de voordelen van het Frans.

  1. Affiche ‘Choisis le français’: poster voor in het klaslokaal, ontwikkeld door de Ronde Tafel Frans.
  2. Folder ‘Kies Frans’: handzame folder van de Ronde Tafel Frans om uit te delen aan de leerlingen.
  3. Boekje ‘Frans kiezen in de bovenbouw’: Boekje van 22 pagina’s met activiteiten en veel informatie over het belang en nut van een goede kennis van het Frans. Download ook de Powerpointpresentatie.
  4. Campagne ‘Et en plus, je parle français’: Promotiecampagne van het Institut Français met posters en een aansprekende video.
  5. Artikel ‘Talen en hun economisch belang’: Kort artikel met veel recent cijfermateriaal over het economische belang van de Franse taal, door dr. Twan Geerts (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). 
  6. Acties voor het behoud van Frans: De afgelopen jaren is door docenten en andere betrokkenen veel actie gevoerd tegen de afbraak van het Frans in het voortgezet onderwijs. Zij hebben hun krachten gebundeld in de Visiegroep Frans. Er zijn verschillende petities ingediend en manifesten en brieven verschenen. Begin 2018 heeft de Visiegroep Frans de krachten gebundeld met de collega’s van Duits. Zij lanceerden een Manifest Buurtalen dat al door duizenden mensen, waaronder veel prominenten uit politiek en bedrijfsleven, is ondertekend. Kijk op www.buurtaalonderwijs.nl voor actuele feiten en cijfers die het belang van het leren van Frans en Duits ondersteunen.
  7. Profielwerkstuk Frans: De Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen bieden via hun websites ideeën voor profielwerkstukken over de Franse taal en cultuur.
  8. Promotiecampagne voor de talen: Het Nationaal Platform voor de Talen heeft namens de Nederlandse universiteiten een grootschalige promotiecampagne voor de talenstudies opgezet. Op www.talenstudievoorjou.nl zijn ervaringsverhalen van talenstudenten en afgestudeerden te lezen en kunnen studiekiezers ontdekken welke talenstudie bij hen past. Via deze link kunt u een informatiefolder voor leerlingen en een poster downloaden.
  9. Waarom Frans? Argumenten om Frans te leren zijn te vinden op www.franszelfsprekend.nl en
  10. Meer argumenten om Frans te leren vind je via onderstaande links: www.nufransleren.nl/waarom-Frans-kiezen.html en www.alliance-francaise.nlfx/1/File/17-BR-neerlandais.pdf