Journée de la langue française aux Pays-Bas

Terugblik op 11 november 2021: een Franstalig feest op basis- en middelbare scholen voor de 8e editie van de dag van de Franse taal!

De Ronde Tafel nodigt alle vaksecties Frans van middelbare scholen én leerkrachten van basisscholen uit zich aan te melden. Niet alleen wanneer je het initiatief schoolbreed wil aanpakken, maar ook als je een Franstalige activiteit in één of enkele klassen organiseert. Welkom! Bienvenue!

Het is inmiddels een traditie dat op de tweede donderdag van november honderden scholen in het teken staan van de Franstalige wereld. Vaksecties Frans van zo’n tweederde van de middelbare scholen in Nederland organiseren deze dag workshops over Franse muziek, sport, cultuur, geschiedenis of gastronomie. Zij nodigen gasten uit voor lezingen en optredens. Collega’s van andere vakken dragen hun steentje bij aan vakoverstijgende thema-lessen. Ook op steeds meer basisscholen vinden op deze dag Franstalige activiteiten plaats, zoals een rollenspel bij de Franse bakker of een beginnerslesje Frans.

De Ronde Tafel Frans (RTF) coördineert de acties en ondersteunt scholen door lesideeën en projectmateriaal ter beschikking te stellen. Ook zet zij landelijke acties op, zoals de jaarlijkse winactie van de sectie Frans-Levende Talen. RTF is een samenwerkingsverband tussen Franse, Belgische en Nederlandse organisaties die tot doel hebben het belang van de Francofone talen en culturen te bevorderen.

11 november 2021: een bijzondere dag bij het Ichthus College in Dronten!

Een groot koor van eersteklassers, die “la ballade de gens heureux” zongen onder begeleiding van de muziekdocent, zorgde voor een feestelijk ontvangst. Teamleider René Terhaerd gaf tijdens het welkomstwoord aan hoe fijn het is dat je meerdere talen en culturen kent. ‘Het is heel belangrijk om onze buurlanden te leren kennen, want waar je meer van weet, heb je vaak meer begrip voor. En met meer begrip en respect voor elkaar, wordt de wereld een stuk mooier.’ De ambassadeur van Bosnië en Herzegovina, als afgevaardigde van de Groep van Franstalige Ambassadeurs, gaf het startsein voor de landelijke dag. Hij bedankte het team van het Ichthus College voor de mooie organisatieren en vertelde de leerlingen hoe de Franse taal hen verder kan helpen in hun carrière: ‘Als je kiest voor Frans, hoor je bij een groep van 300 miljoen mensen over de hele wereld die Frans spreken!’. 

‘Engels is verplicht, Duits en Frans bungelen er vaak een beetje bij’, vertelde René de Brouwer, docent Frans en ‘spreekstalmeester’. ‘De dag is bedoeld om niet alleen de taal, maar ook de cultuur en de geschiedenis van Frankrijk en de Franstalige wereld te promoten bij de leerlingen. En dat lukt vrij aardig. Je merkt dat Frans daardoor meer gaat leven. Leerlingen begroeten je: “Bonjour”,  “Comment ça va”; het gaat niet alleen meer om het “je, tu, il, passé composé”, maar de algemene interesse is gewekt.’ 

Docent Frans Jetty Gunster staat verkleed als Romeinse soldaat uit Asterix en Obelix achter een kraam met allerlei lekkernijen. ‘De leerlingen hebben van alles gemaakt: Franse taarten, crème brûlée en meringues, en het gaat erin als koek! Ik geniet ervan hoe leerlingen toestromen. De Franse taal en cultuur leven vandaag!’ 

Marijn en Imke, onze hôtesses d’accueil, stonden klaar om ons in hun eigen Frans te begeleiden: ‘wij spreken het nog niet zo.. maar we denken wel dat we Frans kiezen volgend jaar…het is een prachtige taal en door zo’n dag als vandaag, raken leerlingen meer geïnteresseerd en gaan bewuster kiezen.’ 

Eén van de thema’s van de dag was “bandes dessinées” want ‘Strips en Frankrijk hebben veel met elkaar te maken, ook voor de cultuur en de geschiedenis’ legde Anne, vwo 1 leerling. Gastouders waren eveneens bij de Dag betrokken en gaven korte impressies over hun werkrelatie met de Franse taal: ‘Ik wil de leerlingen meegeven hoe belangrijk het is dat je de taal goed kent. Dan hoef je over die basis niet meer na te denken, zodat je je volkomen op de (zakelijke) inhoud kunt richten’. ‘Met kennis van het Frans, is de drempel om in contact te komen met Franstalige MKB partners veel lager’, ‘Denk hoe anders het is als jongeren op reis door de Franstalige wereld als je de taal spreekt.’ Bon voyage alvast!

Met dank aan het Ichthus college Dronten/Landstede, de Wizard basischool Deventer, OBS De Dissel & Daltonschool Rijnsweerd.