Journée de la langue française aux Pays-Bas

Op donderdag 10 november 2022 werd de 9de editie van de Dag van Franse taal, een initiatief van de Ronde Tafel Frans, op veel scholen gevierd; leerlingen zoveel van het voorgezet als van basisscholen hebben spelenderwijs kennis kunnen maken met de verschillende culturen van Franstalig Afrika, het thema van dit jaar.

Het is inmiddels een traditie dat op de tweede donderdag van november honderden scholen in het teken staan van de Franstalige wereld. Vaksecties Frans van zo’n tweederde van de middelbare scholen in Nederland organiseren deze dag workshops over Franse muziek, sport, cultuur, geschiedenis of gastronomie. Collega’s van andere vakken dragen hun steentje bij aan vakoverstijgende thema-lessen en/of nodigen ouders en gasten uit voor lezingen en optredens. Ook steeds meer basisscholen vieren deze dag met Franstalige activiteiten, zoals een rollenspel bij de Franse bakker of een beginnerslesje Frans.

Alle vaksecties Frans van middelbare scholen én leerkrachten van basisscholen werden door De Ronde Tafel uitgenodigd om zich aan te melden. Niet alleen wanneer je het initiatief school-breed wil aanpakken, maar ook als je een Franstalige activiteit in één of enkele klassen organiseert, ben je elk jaar welkom.

De Ronde Tafel Frans (RTF) ondersteunt scholen door lesideeën en projectmateriaal ter beschikking te stellen en coördineert de landelijke acties. RTF is een samenwerkingsverband tussen Franse, Belgische en Nederlandse organisaties die tot doel hebben de aandacht en interesse in de Franse taal en cultuur van francophone landen te bevorderen.

Sinds de eerste editie, in 2014, is TV5Monde partner van de Ronde Tafel Frans om de Dag van de Franse taal te organiseren. De Nederlandse educatieve uitgeverijen Malmberg,  Noordhoff en ThiemeMeulenhoff dragen ook bij aan la Journée nationale du français aux Pays-Bas.