Tips & activiteiten voor in de klas

Ouders in de klas

  • Informeer of er ouders zijn die oorspronkelijk uit Franstalig Afrika komen of die daar een tijdje hebben gewoond. Zij kunnen als geen ander vertellen over het land, over de gewoontes en de taal en misschien vinden ze het wel leuk om een workshop te organiseren (kookworkshop, zangworkshop, etc). Je kunt ook inventariseren of er ouders werkzaam zijn bij Franstalige bedrijven, al dan niet uit Afrika, en of zij willen komen vertellen over hun werk en vooral de betekenis van de Franse taal voor hun werk. Omdat deze gastsprekers van heel dichtbij komen, zullen dergelijke gastsprekers de leerlingen zeker aanspreken en wordt het belang van het beheersen van de Franse taal geïllustreerd.

De Afrikaanse keuken

  • Organiseer een bakwedstrijd ‘Heel de school bakt’ maar dan met het thema Franstalig Afrika, dus Congolese koekjes, taart uit Senegal, etc. Vergeet er vooral niet de Franse recepten bij te leggen ! En natuurlijk trakteer je je collega’s op heerlijk Afrikaans gebak in de lerarenkamer.
  • Organiseer een workshop Afrikaans koken en maak samen met de leerlingen bijvoorbeeld Libanese tabouleh.

Franstalige Afrikaanse muziek en verhalen

  • Studeer samen een Afrikaans Franstalig nummer in, maak met de leerlingen een top 10 van hits van Franstalige Afrikaanse artiesten of bedenk samen een choreografie op een nummer uit deze top 10.
  • Neem een Afrikaanse vertelling als basis en maak er bijvoorbeeld een clip, een lied of een schilderij bij.

Spreekbeurten en groepsactiviteiten

  • Vraag aan leerlingen die oorspronkelijk uit Franstalig Afrika komen, om een presentatie te houden over hun geboorteland.
  • Laat de leerlingen een advertentie, een reclameposter of een filmpje maken om een land in Franstalig Afrika te promoten.

Versier de school op de Dag van de Franse Taal

  • Hang overal in de school posters op, met bijvoorbeeld QR-codes naar spelletjes of informatie (zoals bijvoorbeeld een vlaggenspel, of informatie over beroemde Franstalige personen). Op deze manier kunnen alle leerlingen meedoen en kans maken op een prijs.

Vakoverstijgende activiteiten

  • Schrijf een artikel in de interne nieuwsbrief van de school over de Dag van de Franse taal zodat collega’s op de hoogte zijn. Misschien willen je collega’s wel een van hun lessen wijden aan de geschiedenis, aardrijkskunde of muziek van Franstalig Afrika!