Opiniepeiling over het Frans

Nederlanders staan in het buitenland bekend om hun goede talenkennis, maar is dat eigenlijk nog wel terecht? Veel mensen maken zich zorgen omdat een goede beheersing van het Frans (en ook Duits) steeds minder vanzelfsprekend wordt. Er is wel eens uitgerekend dat het Nederlandse bedrijfsleven hierdoor miljarden euro’s misloopt. Los van dit economische belang zou het ook vanzelfsprekend moeten zijn dat we ons verdiepen in de taal en cultuur van onze buurlanden.

Frans leren, pourquoi?

Het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland doet onderzoek naar het draagvlak voor het Frans in Nederland. In het najaar van 2017 is een opiniepeiling gehouden over de Franse taal. Aan de hand van een aantal vragen en stellingen gaven de deelnemers hun mening over het belang van het Frans in hun eigen leven, maar ook in de Nederlandse samenleving als geheel. Deelnemers werd onder meer gevraagd te noteren welke eigenschappen ze associëren met het Frans. Uit de antwoorden blijkt dat het nog steeds door velen wordt beschouwd als la plus belle langue.

Discussieer mee!

In het kader van de Dag van de Franse taal heeft het Kenniscentrum de enquête beschikbaar gesteld aan docenten die met hun leerlingen (of collega’s) willen debatteren over het belang van de Franse taal.

De enquête kan online worden ingevuld. Voor gebruik als conversatiestarter in de klas zijn de tien stellingen ook beschikbaar als PDF-bestand