Dag van de Franse taal in het nieuws

Ter gelegenheid van de Dag van de Franse taal hield het Amsterdamse universiteitsblad Folia een vraaggesprek met Matthijs Engelberts, docent Franse taal en cultuur. ‘Wie Frans studeert onderscheidt zich en vergroot daardoor zijn kansen op de arbeidsmarkt’, stelt Engelberts. 

Het Parool publiceerde op 10 november een kort interview met Frankrijkkenner Margot Dijkgraaf, een van de deelnemers aan het debat in Spui25. Volgens Dijkgraaf biedt het Frans een venster op de wereld. Download

Boekhandelaar Maarten Asscher wijdde op 11 november zijn column in het FD aan de positie van het Frans in Nederland. Asscher wees op het groeiende belang van het Frans in de wereld en stelde: ‘Tegen die achtergrond ziet de keus om aan Nederlandse scholieren en studenten met het oog op hun toekomst wel of niet de Franse taal te onderwijzen er ineens heel anders uit.’ Download.

‘Frans spreken opent veel deuren’, zo luidde de titel van een interview met Don van der Heijden (docent aan het Dendron College) in de lokale krant HALLO Horst aan de Maas. Lees hier het artikel. 

Het DevelsteinCollege in Zwijndrecht trok de aandacht met een bijzonder project: leerlingen gaven proeflessen Frans in groep 7 en 8 van de basisschool. Huis-aan-huiskrant De Kombinatie schreef erover in de edities Zwijndrecht en Henrik Ido Ambacht.

De Rijdende reporter van RTV Noord-Holland bracht live verslag uit van de activiteiten op het Martinus College in Grootebroek. Beluister de uitzending hier (items starten rond 10:50 en 11:50 uur) of bekijk het filmpje op YouTube:

RTV Oost was aanwezig op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle en vroeg aan enkele leerlingen wat zij van de Franse taal vonden. Ze deden hun best om Frans te spreken en brachten het er duidelijk beter vanaf dan de reporter… U vindt de reportage hier

Verder was op RTV Noord een interview te horen met zangeres Davine. Beluister de uitzending hier (item start rond 14:45 uur).

Verschillende gespecialiseerde websites besteedden aandacht aan de Dag van de Franse taal. Vermeldenswaardig is het uitgebreide verslag van het debat in Spui25 op www.fransemarkt.nl