Masterclass met Olivier Rolin

De opleiding Frans van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert op donderdagmiddag 9 november een masterclass met de Franse schrijver Olivier Rolin, die momenteel Writer in Residence is bij het Letterenfonds. Vertaalster Katelijne de Vuyst zal Rolin interviewen voor een publiek van studenten en scholieren. Daarna is er een discussie met de zaal.

Olivier Rolin is geboren in Parijs en bracht een deel van zijn jeugd door in Senegal. Hij studeerde klassieke literatuur en werkte als journalist, verslaggever, literatuurcriticus en als hoofdredacteur bij uitgeverij Le Seuil. Zijn werk varieert van romans en reisverhalen tot essays. Tot nu toe zijn vier titels in het Nederlands vertaald bij uitgeverij IJzer.

De masterclass op de universiteit zal vooral gaan over Rolins laatste boek De Weerman (Le météorologue). Het is een bijzondere en aangrijpende roman over de Sovjet-meteoroloog Vangenhejm die in januari 1934 werd opgepakt door de Russische geheime dienst en vervolgens werd gedeporteerd naar het goelagkamp van de Solovetski-eilanden. Rolin vertelt over zijn zoektocht in Rusland, over de goelags, over zijn fascinatie met Rusland, over het belang van het reizen, over het hoe en waarom van de herinnering, en over het belang en de toekomst van het Frans.

Docenten, studenten en bovenbouwleerlingen Frans zijn van harte welkom bij de masterclass. Zij krijgen vooraf enkele leesfragmenten in het Frans en Nederlands toegestuurd. Leerlingen krijgen een officieel certificaat van de universiteit als bewijs van hun deelname.

Tijd en plaats

donderdag 9 november, 13:45-15:30 uur
Erasmuslaan 1, Nijmegen, zaal 2.50

Interesse?

Kijk hier voor meer informatie of meld u aan door een mail te sturen naar Marc Smeets (m.smeets@let.ru.nl)