Frans in het basisonderwijs

De Dag van de Franse taal is inmiddels een begrip in het voortgezet onderwijs. Het zou mooi zijn als ook het basisonderwijs daarbij aanhaakt. VO-docenten kunnen daaraan bijdragen door hun leerlingen gastlessen te laten geven. Hiervoor is een compleet draaiboek op aanvraag verkrijgbaar. Voor basisschoolleerkrachten die zelf met de Franse taal aan de slag willen gaan, geven wij hier enkele handige tips. Bonne chance!

 

Grandes Lignes lesbrief ‘De Franse keuken’

Uitgeverij Noordhoff heeft een lesbrief ontwikkeld over de Franse keuken. Deze is geschikt voor leerlingen van groep 8 t/m vmbo klas 1. Download de lesbrief en de bijbehorende Powerpointpresentatie.

 

Draaiboek gastlessen Frans 

Docenten van het Develstein College ontwikkelden een draaiboek voor het geven van gastlessen Frans. Hiermee kunnen leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo op de Dag van de Franse taal zelfstandig aan de slag gaan in een basisschoolklas. Het onderwerp van de gastles is eten en drinken. Download hier het draaiboek.

 

Filmpjes

Op haar website biedt de Franse Juf materiaal aan voor leerlingen in het primair en secundair onderwijs. Aan de hand van spelletjes, video’s en liedjes kunnen kinderen zelf aan de slag gaan met het Frans. Voor de Dag van de Franse taal 2018 maakte de Franse juf samen met Sandra van Die van Franszelfzekend  een gratis minicursus Frans voor de basisschool

Le français illustré is een YouTube-kanaal waar kinderen Frans kunnen leren met behulp van tekst, geluid en afbeeldingen.

Het Youtube-kanaal van Alain le Lait biedt Franse filmpjes waarmee jonge kinderen de beginselen van de taal kunnen leren.

 

Lesmethodes

De sectie Frans van Levende Talen heeft een webpagina over Franse les voor jonge kinderen (‘le français précoce’)Hier vindt u onder meer een brochure voor het geven van een korte cursus Frans in groep 8. Kijk voor meer informatie op www.franszelfsprekend.nl.

De Alliance Française des Pays-Bas heeft een kindercursus samengesteld met de titel Le Petit Tour.

Een veelgebruikte methode voor jonge kinderen is Auf die Plätze, klaar, partez! U kunt deze vinden op www.linguacluster.org.

Elena is een online programma waarmee kinderen vanaf 5 jaar zich de beginselen van het Frans eigen kunnen maken. Zie www.elena-learning.eu.

De Franse website Le point du FLE biedt een uitgebreid overzicht van lesactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd.