Ideeën voor Franse les in het basisonderwijs

Ook het basisonderwijs kan aanhaken bij de activiteiten van de Dag van de Franse Taal!

Basisscholen in heel Nederland kunnen meedoen en deze gelegenheid gebruiken om op een feestelijke manier aandacht te besteden aan de Franse taal en cultuur. Een mooie uitwerking van het kerndoel Wereldburgerschap….Frans is immers een wereldtaal. Hieronder geven we je ter inspiratie een aantal ideeën en tips voor – vaak gratis – ludiek projectmateriaal. Het materiaal is ook (juist) geschikt voor kinderen die nog geen of bijna geen Frans spreken. 

Lespakket Frans voor groep 7/8

Geef een of meerdere Franse lesjes op school! De groepsleerkracht kan dit zelf doen met de werkbladen plus handleiding uit de gratis mini-cursus Frans Bonjour! Ça va?! (van De Franse Juf in samenwerking met Franszelfsprekend). De cursus bestaat uit vijf kant-en-klare lessen, waarbij de kinderen leren groeten, zichzelf voorstellen, tellen tot 20 en hun leeftijd vertellen, zeggen wat ze leuk vinden en een croissantje bestellen bij de bakker. De lessen zijn los of als serie te geven. Download het lespakket hier.

Workshop Dansje Frans (voor groep 1 t/m 8)

Spelenderwijs Franse woorden en liedjes leren? Dansgezelschap Sally uit Maastricht verzorgt workshops ‘Dansje Taal’ op basisscholen in heel Nederland. In 2019 kwam een dansdocent van Sally naar de Joppeschool uit Gorssel ter gelegenheid van de Dag van de Franse Taal. Leerlingen uit alle groepen van 1 t/m 8 kregen een dansworkshop aangeboden en vonden het fantastisch. Ook een idee voor jouw school? Meer informatie: workshop ‘Dansje Frans’.

Draaiboek gastlessen ‘Eten en drinken’ 

Docenten van het Develstein College ontwikkelden een draaiboek voor het geven van gastlessen Frans op de basisschool. Hiermee kunnen leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo op de Dag van de Franse taal zelfstandig aan de slag gaan in een basisschoolklas. Ze kunnen bijvoorbeeld een Franse les geven op de basisschool waar ze zelf opgezeten hebben. Het onderwerp van de gastles is eten en drinken. Download hier het draaiboek. 

Lesbrieven ‘Franse keuken’ & ‘Francophonie’

  • Uitgeverij Noordhoff van Grandes Lignes heeft een lesbrief ontwikkeld over de Franse keuken. Deze is geschikt voor leerlingen van groep 8. Download hier de lesbrief.
  • Uitgeverij ThiemeMeulenhoff biedt een lesbrief over la Francophonie (Franse landen in de wereld), die ook geschikt is voor groep 7/8: Download hier de lesbrief.

Filmpjes

  • Het Youtube-kanaal Le français illustré bevat meer dan 100 gratis filmpjes waarmee kinderen Frans kunnen leren met behulp van symbolen, plaatjes en geluid. 
  • Het Youtube-kanaal van Alain le Lait biedt Franse liedjes, waarmee kinderen de basisvocabulaire van het Frans kunnen verwerven op een leuke manier. 
  • Het Youtube-kanaal van de Franse Juf bevat korte Franse lesvideo’s met basisvocabulaire (getallen, kleuren, dagen, maanden, landen), korte dialogen en uitspraaktips. Bovendien vind je er afspeellijsten met Franse liedjes voor kinderen, gerangschikt op thema.

Lesmethodes

  • De sectie Frans van Levende Talen heeft een webpagina over Franse les voor jonge kinderen (‘le français précoce’). Hier vindt u onder meer een brochure voor het geven van een korte cursus Frans in groep 8. Meer informatie op https://franszelfsprekend.nl/francais-precoce.
  • Elena is een online programma waarmee kinderen vanaf 5 jaar zich de beginselen van het Frans eigen kunnen maken. Zie www.elena-learning.eu. Binnenkort komt er ook een versie voor de middenbouw van het primair onderwijs. 
  • De Alliance Française des Pays-Bas heeft een kindercursus samengesteld met de titel Le Petit Tour.
  • Een veelgebruikte methode voor jonge kinderen is Auf die Plätze, klaar, partez! U kunt deze vinden op www.linguacluster.org
  • De Franse website Le Point du FLE biedt een uitgebreid overzicht van lesactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. 

Contact

Geïnteresseerd in meer Frans lesmateriaal voor het primair onderwijs? Of zoek je contact met docenten die Frans geven op een basisschool? Neem contact op met het Platform Vroeg Frans van de Levende Talen, coördinator Sandra van Die: platformvroegfrans@gmail.com.

Veel plezier! Amusez-vous bien!